Πρόσβαση ΑΜΕΑ
Ισόγειο με εύκολο πάρκινγκ
Συμβεβλημένος ΕΟΠΥΥ

Βελονισμός

Ολοένα και περισσότερες παθήσεις προστίθενται στη λίστα των ενδείξεων του βελονισµού, που γίνεται αποδεκτός ως θεραπευτική λύση από πολλά συστήµατα υγείας, ανά την Ευρώπη και τον κόσµο. Η πιο σηµαντική του εφαρµογή ωστόσο, σχετίζεται µε την αντιµετώπιση του πόνου.


Θα είναι o βελονισμός αποτελεσματικός;

Έρευνες έχει δείξει ότι ο βελονισμός έχει αναλγητική δράση στους περισσότερους ανθρώπους. Αυτό οφείλεται στην απελευθέρωση των ενδορφινών και άλλων νευροχημικών ουσιών που αλλάζουν την επεξεργασία του πόνου στον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό. Οι ενδορφίνες είναι οπιούχες ουσίες που προσφέρουν στον ασθενή αναλγησία. Η επιστημονική απόδειξη της απελευθέρωσης των ενδορφινων επιτρέπει στο βελονισμό να ενσωματωθεί με τη συμβατική ιατρική. Κλινικές δοκιμές αποδεικνύουν ότι έχουν μια ισχυρή και συνεχή επίδραση στο μυο-σκελετικό πόνο. Ακόμη ο βελονισμός στα μυοσκελετικά προβλήματα χρησιμοποιείται  για τη λύση του μυϊκού σπασμού (trigger points) που δημιουργείται μέσα στους μυς.

Σε ποιες παθήσεις χρησιµοποιείται;

O βελονισµός πραγµατοποιείται µε την τοποθέτηση βελόνων σε όλη την επιφάνεια του κορµού και του κρανίου, σε πολύ συγκεκριµένα σηµεία και χρησιµοποιείται στις παρακάτω κυρίως ενδείξεις:
• σε πόνους: πονοκεφάλους, ηµικρανίες, ισχιαλγίες, οσφυαλγίες, πόνους από σπονδυλοαρθρίτιδες, πόνους στις αρθρώσεις, νευραλγίες του τριδύµου, πόνους ρευµατικής οστεοαρθρίτιδας, πόνους από αυχενικό σύνδροµο, πόνους κατά την περίοδο, κράµπες, πλευροδυνίες.
• σε ψυχοσωµατικές παθήσεις: γαστρίτιδες, έλκη στοµάχου, κολίτιδες, άσθµα, αϋπνίες, δυσκοιλιότητα, καταστάσεις άγχους, σεξουαλικές διαταραχές, αλλεργία, αλλεργικό συνάχι, υπέρταση.
• στην αντιµετώπιση της παχυσαρκίας.
• σε διάφορες άλλες παθήσεις: παραλύσεις και παρέσεις άνω και κάτω άκρων µετά από ηµιπληγία, παρέσεις του προσωπικού, ιλίγγους, δερµατικές παθήσεις (ακµή, έκζεµα), διαταραχές αιµάτωσης άκρων, εµβοές ώτων.
• στην παιδιατρική: σε περιπτώσεις νυκτουρίας και φόβου στο σκοτάδι των παιδιών κ.ά.